Nieuws & Activiteiten

May 23, 2024

RE:SCOTLAND - Verslag van een inspiratiebezoek rond cultuur en transitie

Half februari 2024 brachten we met Greentrack en SamenDurable (Brussel) een bezoek aan Edinburgh en Glasgow om ons te laten inspireren door lokale initiatieven die werken op het snijvlak van duurzaamheid, klimaaturgentie en kunst. We spraken slechts een fractie van de organisaties in dit gebied, maar kwamen terug met een vracht aan interessante praktijken.

July 04, 2023

Duurzaamheid op Gentse festivals

Ook dit jaar experimente(e)r(d)en Gentse festivals verder met duurzaamheid in al zijn aspecten. Een paar praktijkvoorbeelden …

July 04, 2023

Cultural Adaptations: regengedicht in onthardingsproject

Sinds vorige maand is het resultaat van het ‘embedded artist project’ binnen Cultural Adaptations zichtbaar in het Paul De Smet De Naeyerpark in Gent: Ode aan de regen.

February 15, 2023

Reeks inspiratiesessies klimaatrobuust / regeneratief / distributief / verbonden 2030

Wil jij graag extra perspectieven krijgen op een volhoudbare toekomst? Werk je graag mee aan een plan voor 2030 waar Gentse culturele organisaties zich voor willen engageren?

October 26, 2022

Energierapport Gentse cultuur 2020 en 2021

Greentrack brengt opnieuw een energierapport uit, deze keer van de twee coronajaren 2020 en 2021. 28 Gentse culturele organisaties hielden tijdens deze periode hun energieverbruik bij op Energieid.be, uniek in Vlaanderen.

September 22, 2022

Greentrack-dag op 19 oktober

Op 19 oktober wijden we ons samen met het Gents Kunstenoverleg volledig aan duurzaamheid en het klimaat. We wisselen uit over de energiecrisis en sluiten in de namiddag aan bij de actie van Grootouders voor het klimaat.

February 28, 2022

Greentrack Gent en Gents Kunstenoverleg gaan samen

Vanaf 2022 zal Greentrack Gent deel uitmaken van de brede gemeenschap van het Gents Kunstenoverleg (GKO).

October 27, 2021

COP26. Waar wachten we op?

Al meer dan 10 jaar werken wij aan een duurzame cultuursector. België hinkt al 25 COPs achterop met een lauw klimaatbeleid. Show us some courage!

May 17, 2021

Over over morgen - Andere verhalen over de toekomst

Greentrack Gent vroeg tien Vlaamse en Nederlandse literaire auteurs om een hoopvol kort verhaal te schrijven dat zich afspeelt in de toekomst: Ish Ait Hamou, Simone Atangana Bekono, Rebekka de Wit, Arnon Grunberg, Auke Hulst, Jens Meijen, Jeroen Olyslaegers, Lize Spit, Fiep van Bodegom en Annelies Verbeke.

May 02, 2021

Save-the-date: 22/9 boeklancering

Op 22 september lanceren we de publicatie Over over morgen. Andere verhalen over de toekomst met een literaire avond in Gent.

April 27, 2021

Toolkits klimaatadaptatie en cultuur

Wil je aan de slag met/als 'embedded artist'? Wil je met je culturele organisatie een concreet stappenplan opstellen voor klimaatadaptatie? Ontdek hoe in onze twee toolkits die we binnen het project Cultural Adaptations ontwikkelden.

April 21, 2021

Verslag Transnational Meeting 2-3 februari

Benieuwd wat er allemaal aan bod gekomen is op onze Transnational Meeting van Cultural Adaptations?

March 05, 2021

Wat kunnen we over adaptatie leren uit Covid-19?

In de donkere maanden van de pandemie maakten we met Greentrack een reflectieboekje met vragen over de afgelopen periode en hoe we ons aanpasten.

December 17, 2020

European Climate Pact Ambassador

Sinds deze week is Greentrack Gent European Climate Pact Ambassador.

December 17, 2020

Hoe pasten we ons aan?

De afgelopen periode vroeg veel van ons aanpassingsvermogen en onze veerkracht. Hoe is het daarmee gesteld? Kunnen we ervan leren om onze huizen wendbaarder te maken in tijden van grondige veranderingen?
Greentrack sprak met verschillende leden over hoe zij de ingrijpende veranderingen ervaren en hoe ze zich aanpassen.

December 16, 2020

Broeiende duurzaamheidsplannen

Foto: Design Museum Gent - Een toekomstbeeld van de nieuwe vleugel. © TRANS, Carmody Groarke en RE-ST

De corona-impasse wordt niet alleen gebruikt om op zoek te gaan naar creatieve oplossingen om kunst en cultuur toch bij het publiek te brengen, om warmte te brengen in de samenleving en kunstenaars te ondersteunen in deze precaire financiële tijden. Sommige organisaties gebruiken deze periode ook om plannen te maken voor het verduurzamen van hun organisatie.

July 03, 2020

Rapport energie 2019: dalend verbruik bij de leden

We deden dit jaar uitgebreid onderzoek naar het energieverbruik in 2019 van 29 van onze leden. Lees er alles over in ons energierapport 2020.

June 22, 2020

Gentse cultuur blijft gaan voor zuinig en hernieuwbaar

Samen met de stad Gent werken we de komende jaren verder aan een duurzame cultuursector. We tekenden een overeenkomst voor de komende drie jaren waarmee we de dalende trend van energieverbruik bij onze leden willen voortzetten.

April 30, 2020

St. Patrick said nay - Cultural Adaptations in Dublin

Vanwege de coronacrisis viel onze transnational meeting in Dublin begin maart voor onze ogen uiteen, maar we hebben toch uit enkele interessante gesprekken kunnen oogsten. Lees hier hoe het ons verging ...

March 27, 2020

Beeld / Verhaal: kunstenaars over transitie in cultuurorganisaties

Vanaf vrijdag 27 maart tot aan de zomer deelt Greentrack wekelijks verhalen en beelden die kunstenaars maakten over hun gesprekken over transitie verschillende van haar leden.

March 03, 2020

Gentse cultuurhuizen symbolisch onder de zeespiegel

14 culturele organisaties in Gent doen mee aan de campagne ‘Oceans are rising, so get informed’. Met de herkenbare rode lijn op hun gevel op 2m hoogte, maken ze hun publiek bewust van de gevolgen van klimaatverandering en sporen ze hen aan om zich goed geïnformeerd mee te engageren.

January 28, 2020

Cultural Adaptations in Göteborg

Van 11 tot 13 november 2019 trokken we met de trein naar Göteborg voor de tweede Transnational Meeting van Cultural Adaptations. We leerden ontzettend veel bij (over het boeken van treinreizen, zinkende oevers, zelfrijdende bussen, hoe je regen kan omarmen, ...) maar zeker ook over de ervaring van TILLT met het inbedden van kunstenaars in bedrijven, organisaties en overheden.

January 27, 2020

4Hoog plant bomen

4Hoog steunt de actie 10 miljoen bomen van Bos+. Voor elke verkochte voorstelling planten ze 1 boom en nodigen ze hun speelplekken uit om hetzelfde te doen.

January 27, 2020

What's on? Activiteiten duurzaamheid jan/feb 2020

Enkele voorstellingen, activiteiten en projecten waarmee leden van Greentrack in het voorjaar van 2020 aan het neoliberale systeem schudden.

January 20, 2020

Start to train

Treinen binnen Europa? Kunstenpunt toont je welke steden je op 6u kan bereiken vanuit Brussel.

September 25, 2019

Storytelling: kunstenaars bekend!

Voor het project Storytelling selecteerde Greentrack vijf verschillende kunstenaars om de duurzame praktijken van onze leden te vertalen in verhalen.

August 27, 2019

Cateringmateriaal op evenementen

Vanaf 2020 is het op alle evenementen verboden om dranken te serveren in wegwerpbekertjes, blikjes en petflesjes, van schoolfeesten tot grote festivals. Wat wil dat nu concreet zeggen?

August 20, 2019

VERBEELDIG: stel je voor - trefdag Pulse 2019

Op dinsdag 22 oktober organiseert Pulse Transtitienetwerk Cultuur Jeugd Media haar jaarlijkse trefdag in het Concertgebouw in Brugge. De focus ligt dit jaar op de kracht van verbeelding voor de transitie naar een duurzame en sociaal-rechtvaardige toekomst. 

April 29, 2019

Nieuwe wetgeving cateringmateriaal

Weer een grote stap vooruit: vanaf 2020 worden wegwerpbekers, blikjes en PET-flesjes verboden op alle evenementen – van schoolfeesten tot grote festivals - tenzij men voor 90% alle wegwerp inzamelt. 

April 29, 2019

Subsidie ontharding, vergroening en groengevel/groendaken

Agentschap voor Natuur en Bos en het Departement Omgeving lanceren drie projectoproepen waarbij je als organisatie of bedrijf subsidies kan krijgen voor een project om de leefomgeving klimaatrobuuster, leefbaarder en duurzamer te maken. 

March 28, 2019

DRIFT - De kunst van klimaatadaptatie

Vier activiteiten waarin vier kunstenaars je laten ervaren hoe zij omgaan met de gevolgen van klimaatverandering: Peter Aers, Maria Lucia Cruz Correia, Gosie Vervloessem, Ruben Nachtergaele. 

March 25, 2019

Maart 2019: Transnational Meeting Glasgow

Op 19 en 20 maart vond de eerste Transnational Meeting van het project Cultural Adaptations plaats in Glasgow. Vanuit Gent vertrokken we met vier mensen per trein naar Schotland: Eva en Nathalie van Greentrack, Eva Naessens van de Dienst Milieu en Klimaat en kunstenaar Anyuta Wiazemsky Snauwaert. Een kort verslagje van de uitwisseling.

March 13, 2019

Robinetto

Dit voorjaar werd Robinetto gelanceerd, een bedrijf met een duurzame missie dat ontstaan is in de schoot van Boomtown. 

February 21, 2019

Greentrack Gent in zee met kunstenaar Anyuta Wiazemsky Snauwaert

Anyuta Wiazemsky Snauwaert zal voor het Europese project Cultural Adaptations samen met de Dienst Milieu en Klimaat de uitdagingen rond klimaatadaptatie in Gent onderzoeken.

February 20, 2019

Project Storytelling

In dit project verbinden we 5 kunstenaars aan 5 huizen om positieve verhalen te maken die zin geven in de toekomst.

February 18, 2019

Greentrack Gent ondertekent Sign for my Future

Op dinsdag 5 februari werd de klimaatcampagne Sign For My Future gelanceerd. Voor de allereerste keer hebben meer dan 100 bedrijfsleiders uit bijna alle sectoren, meer dan 100 middenveldorganisaties, rectoren, wetenschappers, jonge en oudere burgers en Belgische mediabedrijven de rangen gesloten over klimaatactie.

January 16, 2019

Nieuwe samenaankoop energie bij Trevion

Negen leden van Greentrack Gent nemen onder leiding van Vooruit deel aan een groepsaankoop van hernieuwbare energie bij het Gentse bedrijf Trevion.

January 14, 2019

Do the locomotion: duurzaam internationaal treinreizen

Internationaal werken als kunstenaar of culturele professional en niet vliegen? Hoe doe je dat? Kunstenpunt verzamelde enkele tips op hun website.

December 13, 2018

Meten = Weten. Resultaten energieverbruik 2015-2017

Greentrack Gent deed onderzoek naar het energieverbruik in de gebouwen van haar leden voor de periode 2015-2017. Dit is de eerste keer en op eigen initiatief van de sector dat er gebundelde cijfers verschijnen over het verbruik van Gentse culturele organisaties.

November 01, 2018

Oproep kunstenaars: Cultural Adaptations - embedded artist project

Greentrack Gent is op zoek naar een kunstenaar die samen met ons en de stad Gent wil deelnemen aan het Europese project Cultural Adaptations en daarvoor onder andere enkele maanden ingebed wordt in de Dienst Milieu en Klimaat van stad Gent om samen te werken rond enkele uitdagingen in klimaatadaptatie.

September 20, 2018

Trancity. Trefdag Pulse 2018

Op dinsdag 23 oktober gaat de jaarlijkse trefdag van Pulse Transitienetwerk Cultuur Jeugd Media door in Museum M in Leuven. Het programma staat online, de inschrijvingen zijn geopend!

September 04, 2018

Oplossingen voor waterschaarste in de zomer

DOK experimenteert met het zuiveren van afvalwater met planten om lange periodes van grote droogte te overbruggen. 

August 27, 2018

Greentrack en stad Gent werken mee aan Europees project Cultural Adaptations

Goed nieuws! Greentrack Gent ontvangt Europese subsidies voor een ambitieus samenwerkingsproject met Schotland, Ierland en Zweden.

August 16, 2018

Herbruikbare of wegwerpbeker?

De Standaard woog afgelopen zomer in een artikel af of het nu duurzamer is om met herbruikbare bekers te werken of gerecycleerde wegwerpbekers. Onze leden reageren duidelijk: hergebruiken!

July 04, 2018

1,6 miljoen wegwerpbekers minder op de Gentse Feesten

Zeven pleinorganisatoren kiezen in een unieke samenwerking voor één gemeenschappelijke herbruikbare beker en verminderen zo de dagelijkse de afvalberg op de Gentse Feesten.

June 30, 2018

Greentrack doet mee aan Divest Gent

Greentrack ondertekent samen met meer dan 80 andere organisaties Divest Gent, een oproep aan stad Gent om ethisch te investeren.

June 26, 2018

Goedkope energielening voor zonnenpanelen

Minister Gatz lanceert nu ook een goedkope energielening voor culturele en jeugdinfrastructuur om te investeren in zonnepanelen en zo bij te dragen aan het Vlaams Klimaatplan en een blijvende CO2-reductie. 

May 30, 2018

Nieuwe erfgoeddepot onder Ghelamco Arena bijzonder energiezuinig

Begin mei opende stad Gent het Erfgoeddepot onder de Ghelamco Arena met een unieke klimaatbeheersing. Daarmee is het niet alleen een van de beste depots ter wereld maar ook een van de energiezuinigste.

May 22, 2018

Open call – subsidies voor Circulaire stad en ondernemen

Open oproep voor subsidies voor de circulaire stad en circulair ondernemen. Deadline 29/6.

April 30, 2018

Minder vliegen doe je zo!

Wil je graag minder of helemaal niet meer vliegen maar weet je niet goed waar te beginnen? Vraag je je af of het überhaupt wel haalbaar en leuk is om zonder vliegtuig te reizen? Steeds meer mensen en initiatieven experimenteren met duurzaam reizen ...

April 17, 2018

Niet langer gratis met De Lijn naar Handelsbeurs en NTGent

Vanaf september 2018 zal je met je ticket voor een voorstelling van NTGent of een optreden bij Handelsbeurs die dag niet langer gratis een bus of tram van De Lijn kunnen nemen. Na verscheidene jaren uittesten, zien Handelsbeurs en NTGent zich helaas genoodzaakt dit aanbod voor hun bezoekers stop te zetten.

April 17, 2018

Gent Aan Zee: klimaatfestival op 6 mei

Benieuwd hoe je leer kweekt van plantaardig materiaal, of hoe je schoenen maakt van zwammen, wil je een elektrische auto testen of bijleren over de verwarmings- en elektriciteitsrevolutie? Kom het op 6 mei ontdekken op het gratis klimaatfestival Gent Aan Zee.

April 16, 2018

Pulse praktijksafari AED filmstudio's

Pulse Transitienetwerk Cultuur neemt je mee op praktijksafari bij het meest ecologische filmcomplex van de wereld: AED studios.

February 27, 2018

Wedstrijd verbeelden post-fossiele Gent

Digipolis Gent en Gent Klimaatstad organiseren een wedstrijd om het post-fossiele Gent te verbeelden. Een oproep aan kunstenaars, makers, ontwerpers, schrijvers... om een toekomst voor Gent te verbeelden waarin geen plek meer is voor fossiele brandstoffen.

February 13, 2018

Tommelein zoekt grote daken voor zonnepanelen

Tot 18 maart kunnen burgers op het onlineplatform Stroomversneller een dak nomineren waar ze graag zonnepanelen op wil zien liggen. Kan jij als organisatie bezoekers en buurtbewoners motiveren, dan maak je kans op de steun van het VEA om jouw dak vol zonnepanelen te leggen.

February 08, 2018

Greentrack ondertekent Statiegeldalliantie

Samen met 200 Vlaamse en Nederlandse organisaties, bedrijven en lokale overheden vraagt Greentrack om de invoer van statiegeld op blikjes en plastic flessen.

January 19, 2018

5 jaar Greentrack: een overzicht

In maart 2017 bestond Greentrack Gent vijf jaar. We brachten een aantal cijfers en verwezenlijkingen samen in een overzichtelijke tekening.

January 10, 2018

De Gentse cultuursector bouwt mee aan Gent Zonnestad

Greentrack Gent doet mee aan de campagne Gent Zonnestad. Door samen met ons publiek te werken aan meer zonne-energie in de stad krijgen we met Greentrack ook een extra steuntje in de rug!

January 10, 2018

De klimaatinspanningen van de Gentse cultuurhuizen worden beloond

Elf leden van Greentrack Gent kregen een fijn kerstcadeau. De Vlaamse overheid heeft alle Gentse aanvragen voor energiezuinige investeringssubsidies bij het Fonds voor Culturele Infrastructuur (FoCI) goedgekeurd. De jarenlang opgebouwde inspanningen en expertise, en de gratis energiecoaching van stad Gent werpen hun vruchten af!

December 04, 2017

Nathalie Decoene nieuwe medewerker Greentrack Gent

Greentrack Gent verwelkomt Nathalie Decoene als nieuwe freelancemedewerker.

December 04, 2017

Greentrack Gent nodigt Gentse lijsttrekkers uit op kunstenaarsvlot voor memorandum

Vandaag stelde Greentrack Gent haar memorandum voor aan de Gentse politieke partijen. Met dit memorandum vragen we aandacht voor een langetermijnvisie in de partijprogramma’s in het licht van de klimaatverandering en ecologische uitdagingen de komende decennia. 

October 04, 2017

HOOGTIJ/D - trefdag Pulse Transitienetwerk Cultuur

Op 24 oktober organiseert Pulse Transitienetwerk Cultuur haar jaarlijkse trefdag. Het programma bestaat uit een mooie mengeling van kunst, actie, reflectie en praktische tips.

July 03, 2017

Energieverbruik monitoren met EnergieID

Greentrack Gent zal vanaf 2017 gebruik maken van het onlineplatform EnergieID om het energieverbruik van haar leden te monitoren.

June 19, 2017

Rapport nulmeting: uitstoot cultuur in Vlaanderen gelijk aan 17.391 koeien

In opdracht van minister Sven Gatz maakte Greentrack Gent een berekening van de CO2-uitstoot voor de infrastructuur voor de Vlaamse jeugd- en cultuursector. 100 organisaties werden ondervraagd naar hun energieverbruik.

May 30, 2017

Infosessie: nieuw reglement FoCI 2017-2021 investeringssubsidies voor culturele infrastructuur

FoCI organiseert op 26 juni een infosessie over een van de nieuwe prioriteiten in haar nieuwe reglement voor investeringssubsidies: het energiezuiniger maken van culturele infrastructuur met bovenlokaal belang.

May 08, 2017

Energieverbruik Gentse organisaties doorgelicht

15 Greentrackleden tekenden al in op het gratis energiecoachingsaanbod van de stad Gent. Dat levert interessante energiebesparingen op ...

April 25, 2017

5 jaar Greentrack Gent - 50 leden!

Dit voorjaar sloten 3 nieuwe leden zich aan bij Greentrack Gent: De Koer, Studioskoop en Zephyrus Music. Dat wil zeggen dat we de magische kaap van 50 leden genomen hebben!

April 05, 2017

Nieuw subsidiereglement energiepremies organisaties!

De Stad Gent helpt Gentse ondernemers en organisaties niet alleen om hun pand energiezuiniger te maken maar geeft nu bovenop het begeleidingstraject ‘energiecoaching’ ook premies voor energiebesparende maatregelen.

March 28, 2017

Tips mobiliteitsplan

Op maandag 3 april treedt het nieuwe Mobiliteitsplan van Gent in voege. We bundelen hier enkele tips voor onze leden om de omschakeling vlotter te laten verlopen.

March 22, 2017

DUO DATES GENT

Op maandag 8 mei presenteren 10 culturele duo's een eigen voorstel voor het Gentse kunstenveld van morgen.

March 08, 2017

Refu Interim Kennismakingsfestival

Op 22 maart van 15 tot 19u wordt Refu Interim officieel gelanceerd via een Kennismakingsfestival op DOK.

December 12, 2016

Cultuurzaam: toolkit voor een duurzame cultuursector

Op www.cultuurzaam.be vind je een reeks instrumenten die je kan gebruiken om je organisatie duurzamer te maken.

December 09, 2016

Refu Interim: cultuur en vluchtelingen

Op 8 december organiseerden we samen met CirQ en Refu Interim een inspirerende sessie over vluchtelingen.

November 30, 2016

CO2: de Gentse cultuur doet het met minder

Goed nieuws! Stad Gent wil Greentrack Gent de komende 3 jaren ondersteunen om samen met haar leden te werken aan een duurzame cultuursector. Op onze Algemene Vergadering van 16 november ondertekenden we samen met schepen Tine Heyse een samenwerkingscontract voor 3 jaar.

November 30, 2016

Refu interim: Greentrack en vluchtelingen

Wat kunnen we als cultuursector betekenen voor de vluchtelingen in ons land en onze steden? Hoe kunnen we hen helpen integreren in onze samenleving? Greentrack Gent nodigt je op 8 december uit voor een inspiratiesessie.

October 24, 2016

DUO dates

Geïnspireerd door onze doelstellingen op vlak van sociale duurzaamheid trekt Greentrack Gent het DUOdate-project naar Gent.

October 18, 2016

Projectoproep Cultural Innovation Prize

Werk je aan een cultureel en innovatief project rond het thema klimaatverandering? Dan maak je kans op de Cultural Innovation Prize van 20.000 euro om je project te ontwikkelen.

October 03, 2016

RE:CULTURE >> Fast Forward naar een circulaire samenleving

Op 27 oktober organiseert Pulse Transitienetwerk Cultuur de jaarlijkse trefdag voor cultuurprofessionals die aan transitie willen werken.

October 03, 2016

Cultuur en geld: kop of munt?

Greentrack Gent en Pulse organiseren op donderdag 24 november in Gent een namiddag voor cultuurprofessionals rond banken en duurzaamheid.

September 27, 2016

Greentrack Gent aan de Klimaattafel Duurzame culturele infrastructuur

Greentrack Gent nam op 19 september deel aan de klimaattafel ‘Duurzame culturele infrastructuur’ die minister Gatz organiseerde in het kader van de Vlaamse Klimaattop.

September 14, 2016

Fijne Stof – guerilla-actie Greentrack Gent

Greentrack Gent legde op 30 augustus in alle vroegte een aantal auto's te slapen.

July 05, 2016

Duurzaamheid & innovatie: achter de schermen bij Boomtown

Het Gentse muziekfestival Boomtown organiseert op 20 en 23 juli twee rondleidingen achter de schermen waar je alles te weten komt over de nieuwste initiatieven binnen hun duurzaamheidsbeleid.

March 15, 2016

En wat met ballonnen?

Zijn er ballonnen die duurzaam zijn? Er zijn bedrijven die bijvoorbeeld ballonnen uit natuurrubber verkopen. En wat met helium waarmee ballonnen opgeblazen worden?

January 28, 2016

Greentrack Gent in IETM Fresh Perspectives

Greentrack werd als goeie praktijk opgenomen in de publicatie Fresh Perspectives van IETM.

January 25, 2016

Betaalbare energiecoaching voor grotere organisaties

Stad Gent biedt nu ook aan culturele organisaties betaalbare energiecoaching aan.

January 25, 2016

Wetenschapswinkel: beroep doen op wetenschappelijk onderzoek rond duurzaamheid

Heb je een prangend vraag rond duurzaamheid maar niet de financiële of professionele middelen hebben om zelf degelijk onderzoek te voeren dan kan je beroep doen op de Wetenschapswinkel van de UGent.

September 07, 2015

Met Greentrack op de Climate Express

Wil je je stem laten horen tijdens de klimaatonderhandelingen in Parijs? Neem samen met Greentrack de Climate Express op 29 november!

April 27, 2015

Samenaankoop: samen doen we het duurzamer

Stad Gent stelt haar raamcontracten open voor Greentrackleden.

November 07, 2013

Vragen bij het VIB symposium over GGO's

De Handelsbeurs en Greentrack stellen vragen bij het VIB symposium in de Handelsbeurs 12 november 2013.

December 06, 2012

14 Greentrackleden krijgen het officiële logo

Op de eerste algemene vergadering van Greentrack werden de acties van de leden erkend met het logo in hout.