What's on? Activiteiten duurzaamheid jan/feb 2020

January 27, 2020

Enkele voorstellingen, activiteiten en projecten waarmee leden van Greentrack in het voorjaar van 2020 aan het neoliberale systeem schudden.

De tijd waarin duurzaamheid in de cultuursector betekende dat gebouwen geïsoleerd werden en ledverlichting geplaatst werd ligt al lang achter ons. Vandaag buigen kunstenaars en artistieke teams zich meer dan ooit over ecologische thema’s en transitie. Wij lichten er voor jullie graag enkele voorstellingen en activiteiten uit waarmee de leden van Greentrack in het voorjaar van 2020 aan het neoliberale systeem schudden. Niet te missen!

Pleasant Island / Silke Huysmans & Hannes Dereere / CAMPO

Welke uitzichten blijven er over op een plek die ecologisch en economisch ten gronde werd gericht? Hoe gaan we om met de grauwe toekomstbeelden die ons allen boven het hoofd hangen? 
Over het tragische lot van het leeggeroofde eiland Nauru dat als een parabel voor onze moderne tijd klinkt.
>> Speelt op 11 maart in de Arenbergschouwburg in Antwerpen en op 13 maart in het Leietheater in Deinze.

Ook hun eerdere documentaire theaterperformance ‘Mining Stories’ over een mijnramp in Brazilië is kan je nog zien op 5 mei in CC Sint-Niklaas.

PlastiekBERTRAND / Kopergietery, KGbe & beeldsmederij DE MAAN
Bertrand is van plastiek. Bertrand wil echter alles zijn, behalve van plastiek. Een fijne voorstelling met een onderliggende verwijzing naar plastiekgebruik, afval en de (milieu)chaos die onze samenleving creëert.
>> De voorstelling toert dit voorjaar doorheen Vlaanderen en speelt op 2, 3, 4  (schoolvoorstellingen) en 7 juni opnieuw in Kopergietery.

(foto: Phile Deprez)

The Polar Project – #2 Klimaatslaven / The Polar Project & De Centrale
Op 21 februari toont De Centrale een documentaire van Jan De Deken en The Polar Project over de gevolgen van klimaatverandering op India. The Polar Project is een journalistiek medium dat volledig gewijd is aan klimaatverandering. 

The Polar Project lanceerde ook een schrijf- en videowedstrijd voor jongeren over klimaatverandering. Op 5 juni worden de resultaten gedeeld op de derde aflevering van The Polar Project in De Centrale.

Kalender:
28/01 - 10 jaar Oikos met een razend interessant programma over nieuwe economie, in Vooruit
04/02 – Les van de Eeuw voor 16+ over 'Ontgroeien als de weg naar een sociaal-rechtvaardige en ecologisch duurzame wereld', in Vooruit
18/03 - Traag Geweld: Kan kunst de wereld redden? Een reeks lezingen, debatten en performances in Vooruit die onderzoeken hoe we de klimaatverandering kunnen verhalen en verbeelden.
24/03 - Zwijgen is geen optie interviewt kunstenaar en theatermaker Benjamin Verdonck in Vooruit, op zoek naar het kruispunt tussen ecologie, engagement en beeldende kunst.
01/04 - BAUKAST (Gedeelde Grond - actie VII). Dit voorjaar maakt een interdisciplinair team ontwerpen van een kast volgens de principes van circulair bouwen. Op 1 april laat De Koer 6 praktijkvoorbeelden aan het woord die circulair bouwen. 
25-26/04 - Fair Fashion Fest in Industriemuseum
30/06 - Filmvoorstelling 'Wat hebben we verdiend vandaag?' in zaal Op de wolken, door vzw Planché.