Niet langer gratis met De Lijn naar Handelsbeurs en NTGent

April 17, 2018

Vanaf september 2018 zal je met je ticket voor een voorstelling van NTGent of een optreden bij Handelsbeurs die dag niet langer gratis een bus of tram van De Lijn kunnen nemen. Na verscheidene jaren uittesten, zien Handelsbeurs en NTGent zich helaas genoodzaakt dit aanbod voor hun bezoekers stop te zetten.

NTGent ging in 2014 - en een jaar later volgde Handelsbeurs - in zee met De Lijn om duurzaam vervoer te promoten bij hun publiek. Met een ticket voor een voorstelling kan je op dezelfde dag gratis een tram of bus nemen.

Dat initiatief kadert binnen een bredere visie op duurzame mobiliteit waar beide huizen doorlopend op inzetten. Zo stimuleren NTGent en de Handelsbeurs hun publiek om het openbaar vervoer en de park & rides te gebruiken. De uren van tram en bus zijn terug te vinden op schermen in huis. NTGent beloont bezoekers die per fiets naar de voorstelling komen. De Handelsbeurs biedt via eventpool een carpoolsysteem aan en fietsers kunnen er tijdens een concert hun fiets laten herstellen.

Helaas bleek de afgelopen vier jaren dat de financiële investering van NTGent en Handelsbeurs in dit aanbod te groot was in verhouding met de financiële tegemoetkoming door De Lijn. Bovendien heeft De Lijn Oost-Vlaanderen wegens opeenvolgende besparingen en reorganisaties steeds minder autonomie om een systeem uit te bouwen dat transparant is en financieel haalbaar voor culturele organisaties. Daarom beslissen de Raden van Bestuur van Handelsbeurs en NTGent om de samenwerking met De Lijn vanaf september 2018 stop te zetten.

Met de duurzaamheidsvisie van beide huizen in het achterhoofd betreuren zowel Handelsbeurs als NTGent de beslissing. Het is een gemiste kans, ook voor onze andere leden die het openbaar vervoer actief promoten bij hun bezoekers. Handelsbeurs en NTGent benadrukken evenwel dat ze ondanks deze beslissing in de toekomst even fervent blijven inzetten op duurzame mobiliteit en het openbaar vervoer en het aanbod van zowel De Lijn als de NMBS blijven promoten bij hun publiek.