Broeiende duurzaamheidsplannen
Foto: Design Museum Gent - Een toekomstbeeld van de nieuwe vleugel. © TRANS, Carmody Groarke en RE-ST
De corona-impasse wordt niet alleen gebruikt om op zoek te gaan naar creatieve oplossingen om kunst en cultuur toch bij het publiek te brengen, om warmte te brengen in de samenleving en kunstenaars te ondersteunen in deze precaire financiële tijden. Sommige organisaties gebruiken deze periode ook om plannen te maken voor het verduurzamen van hun organisatie.
- MSK startte samen met Voka een duurzaamheidstraject op waarin ze 10 actiepunten uitwerken die aansluiten bij de SDG’s.
- NTGent werkt aan een ecomanifest van waaruit ze een reeks acties willen uitrollen. Er werd ook al hard gewerkt aan een dossier voor zonnepanelen (op hun beschermd dak) en elektrisch autodelen.
- Voo?uit schreef de afgelopen maanden een uitgebreid beleidsplan duurzaamheid met een hele reeks vernieuwde doelstellingen en gedurfde acties op vlak van o.a. voeding, mobiliteit, infrastructuur. Met zonnepanelen of WKK willen ze zelf hun dagvebruik deels coveren, ze vangen al hemelwater op in grote bekkens, maar willen nog meer grijswater recupereren, de stookplaats en koeling wordt vernieuwd en efficiënter gemaakt, het theaterlicht wordt vervangen door leds, er wordt dubbel glas en zonnewering geplaatst, … Maar het plan bevat ook radicale keuzes op vlak van internationale mobiliteit of voeding.
Het plan wordt rond 20 januari voorgesteld en is iets om naar uit te kijken. - Design Museum Gent bouwt aan een nieuwe, uiterst duurzame vleugel: DING. Zo onderzoeken ze onder meer of ze met circulaire gevelstenen kunnen werken: stenen die gemaakt worden van herbruikt bouwafval. Maar ze zullen ook op vlak van verwarming, klimatisatie, energiemonitoring en hemelwaterrecuperatie impactvolle keuzes maken.
Sommige ingrepen zijn nog dromen, maar hebben niet veel nodig om fantastische resultaten te geven. Bij De Centrale ligt er een dossier klaar waarmee ze 40% CO2-uitstoot zouden kunnen besparen, maar ontbreekt het aan financiële middelen. Bijloke Muziekcentrum ziet muziek in een gemeenschappelijk WKK-project voor een grotere site met meerdere gebruikers, zoals de Bijlokesite. En onder de leden is er een grote, gedeelde wens om zonnepanelen te installeren en hemelwater te recupereren.