1,6 miljoen wegwerpbekers minder op de Gentse Feesten

July 04, 2018

Zeven pleinorganisatoren kiezen in een unieke samenwerking voor één gemeenschappelijke herbruikbare beker en verminderen zo de dagelijkse de afvalberg op de Gentse Feesten.

Het stadsbestuur kondigde een tijd geleden aan dat de Gentse Feesten in 2018 wegwerpbekervrij zouden zijn. Dit jaar is het zover, en meer nog: het grootste deel van de Feesten zal vanaf dit jaar één gemeenschappelijke herbruikbare beker aanbieden die je op de verschillende grote pleinen kan gebruiken of inruilen. Daarmee besparen ze 1,6 miljoen wegwerpbekers. Greentrackleden Boomtown, MiramirO en Trefpunt maken deel uit van de groep initiatiefnemers en aansluitende feestkernen.

Bij de overschakeling naar herbruikbare bekerswas het voor de pleinorganisatoren al snel duidelijk dat de Gentse Feesten baat hebben bij één globaal bekersysteem. Na een jaar van overleg en onderzoek kwam men uit bij een systeem van één gedeelde beker die je kan inleveren bij alle togen van de deelnemende pleinen. Alle bekers worden centraal afgewassen. Achter dit systeem gaat een zware logistieke operatie schuil waarvoor de organisatoren samenwerken met het Luikse bedrijf Ecocup. Dit overstijgende bekersysteem op zo’n schaal is een unicum in Europa en bovendien een mooie samenwerking tussen de uiteenlopende pleinorganisatoren.

Wegwerpbekers werden door sommige organisatoren jaren geleden al geband en vervangen door herbruikbare bekers of glas. Organisaties als Boomtown en MiramirO werkten bewust aan het verminderen van afval en het verkleinen van hun voetafdruk. Vanuit hun ervaring, onderzoek en uiteindelijk expertise spoorden we de stad Gent aan om over te schakelen naar herbruikbare bekers tijdens de Feesten. Met plaatsvervangende trots kunnen we stellen dat het jarenlange experimenteren van sommige van onze leden misschien wel bescheiden kan beginnen, maar met enig doorzettingsvermogen en een goeie dosis ambitie absoluut een groot effect kan hebben.

Meer weten? Klik hier om het volledige persbericht te lezen.

(beeld: (c) Belgaonthespot)