Duurzaamheid op Gentse festivals
Ook dit jaar experimente(e)r(d)en Gentse festivals verder met duurzaamheid in al zijn aspecten. Een paar praktijkvoorbeelden …
Copacobana wil graag de waterverspilling van spoeltoiletten aanpakken en testte dit jaar droogtoiletten uit in de backstage. Er werden 12 droogtoiletten geïnstalleerd voor een 400-tal medewerkers en artiesten. Spoeltoiletten verbruiken ontzettend veel water, een continue stroom aan drinkwater die in de riolering verdwijnt. Droogtoiletten kunnen een oplossing zijn op voorwaarde dat je flink wat capaciteit voorziet voor het onderhoud van de toiletten - zeker bij warm weer.
Voor de opbouw gebruikten ze dit jaar een hybride hoogwerker, in plaats van eentje op diesel. Behalve de flinke winst op CO2-uitstoot, is zo'n hybride hoogwerker veel stiller dan een gewone. Er werd ook geëxperimenteerd met batterijen in een zone waar een kleine generator normaal gezien een week lang dag en nacht draait. Door batterijen te installeren, werd het verbruik van de generator met 80% verminderd. Een nadeel voorlopig is dat batterijen nog erg duur zijn om te huren, maar de winst in CO2-uitstoot is groot. Uiteraard is het belangrijkste nog steeds om eerst te bekijken waar en hoe je het energieverbruik van je organisatie kan verlagen, want ook batterijen hebben een milieukost.
Boomtown deelde in mei dit jaar de resultaten van hun onderzoek naar energieverbruik van het festival, dat ze samen met de KULeuven van Gent gevoerd hebben. Uit dat onderzoek bleek dat de grootste CO2-impact van de bezoekers van het festival komt: het energieverbruik van het hele festival komt overeen met 35 mensen die met de auto over een weer rijden tussen Gent en Brugge. Of: één concert van de meest verbruikende band komt overeen met één persoon die van Brugge naar Gent rijdt, enkele rit. Als je weet dat Boomtown dagelijks minstens 3000 bezoekers trekt, spreekt het voor zich dat de grootste winst te halen is bij de mobiliteit van bezoekers.
Dit jaar experimenteert Boomtown met een installatie van zonnepanelen in combinatie met een batterij voor de energievoorziening van een deeltje van het festival. Wanneer de zon schijnt, laadt de batterij op die vervolgens elektriciteit levert voor bv. een klein podium, de bar, een ledscherm en/of een foodtruck. En ze zullen opnieuw hun energieverbruik meten in samenwerking met KULeuven van Gent.
Dit jaar zet Boomtown bewust extra in op toegankelijkheid, en een veilige omgeving waar iedereen zich welkom voelt. Op 18 juli organiseren ze een inspiratiebeurs rond sociale duurzaamheid: meer info en inschrijven.
Lees hier uitgebreide info over de inspanningen die Boomtown doet om een volhoudbaar festival te zijn.
Ook Miramiro breidt haar duurzame inspanningen verder uit naar sociale duurzaamheid. Er wordt sterk ingezet op toegankelijkheid, zowel in communicatie als in de fysieke organisatie van het festival en de vorming van medewerkers. Kansengroepen kunnen betalende voorstellingen gratis bijwonen en voor de horeca wordt er samengewerkt met nieuwkomers via Refu interim. Miramiro zet al jarenlang in op duurzaamheid in alle aspecten van de werking. Ben je benieuwd naar het volledige plaatje? Samen met Circuscentrum en Transitienetwerk Pulse organiseren ze op 17 juli een inspiratiedag rond duurzaamheid voor programmatoren en festivalorganisatoren.
Info en inschrijven