De klimaatinspanningen van de Gentse cultuurhuizen worden beloond

January 10, 2018

Elf leden van Greentrack Gent kregen een fijn kerstcadeau. De Vlaamse overheid heeft alle Gentse aanvragen voor energiezuinige investeringssubsidies bij het Fonds voor Culturele Infrastructuur (FoCI) goedgekeurd. De jarenlang opgebouwde inspanningen en expertise, en de gratis energiecoaching van stad Gent werpen hun vruchten af!

Vlak voor de zomer in 2017 kondigde FoCI aan dat het vanaf 2017 ook investeringssubsidies zou verlenen voor het verduurzamen van culturele infrastructuur. Deadline voor indienen was echter al 15 september 2017. De Centrale, Vooruit, NTGent, Kopergietery, De Expeditie en de Gentse stadsmusea (MSK, S.M.A.K., Design Museum Gent, Huis Van Alijn, MIAT en STAM) werkten tijdens de zomer door aan een dossier en dienden in voor deze eerste ronde. Hun dossiers werden gesterkt met cijfers en resultaten van de energiecoaching waar ze beroep op konden doen, en met de eigen expertise die ze de afgelopen jaren opbouwden als lid van Greentrack Gent.

Recent maakte minister Gatz bekend dat alle Gentse aanvragen goedgekeurd werden. Samen zullen ze bijna 1 miljoen euro steun ontvangen om hun pand energiezuiniger te maken. Deze dossiers zullen samen zorgen voor een jaarlijkse CO2-besparing van meer dan 160 ton. Hierbij zal er vooral ingezet worden op een meer en betere isolatie en energiezuinige verlichting.

Greentrack Gent spoort al sinds 2014 haar groeiende aantal leden aan om kennis en expertise rond duurzaamheid uit te wisselen en jaarlijks acties te ondernemen om hun werking en infrastructuur te verduurzamen. Sinds 2017 werken Stad Gent en Greentrack vzw samen om de Gentse cultuursector te verduurzamen. Stad Gent biedt aan alle Gentse cultuurhuizen een gratis energiecoaching aan. 23 leden van Greentrack maakten intussen al gebruik van dit aanbod en kregen zo een beeld van hun energieverbruik en waar de grootste opportuniteiten zitten. Zo hebben de cultuurhuizen alle informatie in handen om hun dossier bij FoCI in te dienen. Lees op Gent Klimaatstad meer over het huidige resultaat van die samenwerking.

Info
Op 1 april is de deadline van de volgende subsidieronde van FoCI voor het verduurzamen van culturele infrastructuur. Lees meer over het aanvragen van zo’n subsidie op de website van FoCI, onder ‘sectorale prioriteiten – 3.3 Het energiezuiniger maken van culturele infrastructuur’.

Wil je meer weten over de samenwerking tussen Greentrack Gent en stad Gent, en over de gratis energiecoaching voor Gentse culturele organisaties, mail naar eva@greentrack.be.

(beeld: STAM, © Phile Deprez)