Cateringmateriaal op evenementen

August 27, 2019

Vanaf 2020 is het op alle evenementen verboden om dranken te serveren in wegwerpbekertjes, blikjes en petflesjes, van schoolfeesten tot grote festivals. Wat wil dat nu concreet zeggen?

Dranken mogen wel nog aangekocht worden in eenmalige grote verpakkingen maar moeten aan de consument geserveerd worden in herbruikbare bekers of glazen. De verpakking van de dranken moet backstage gesorteerd worden als glas en PMD en afgevoerd worden voor recyclage. Nog beter is het om dranken te tappen via een postmixsysteem of uit vaten.

Kiest een organisator er toch voor om wegwerprecipiënten aan te bieden dan is hij verplicht ze voor minimum 90% gescheiden terug in te zamelen en als zuivere fractie aan te bieden voor recyclage. Vanaf 2022 is het minimum zelfs 95%. Wanneer een organisator voor dit systeem kiest moet hij zelf de bewijslast dragen. Een retoursyteem met statiegeld werkt ook hier het best.

Met deze regeling zet de Vlaamse Regering een nieuwe stap in het duurzaam maken van evenementen. Meer informatie over de wetgeving en een handleiding wisselbekers vindt u op www.groenevent.be