Maart 2019: Transnational Meeting Glasgow

March 25, 2019

Op 19 en 20 maart vond de eerste Transnational Meeting van het project Cultural Adaptations plaats in Glasgow. Vanuit Gent vertrokken we met vier mensen per trein naar Schotland: Eva en Nathalie van Greentrack, Eva Naessens van de Dienst Milieu en Klimaat en kunstenaar Anyuta Wiazemsky Snauwaert. Een kort verslagje van de uitwisseling.

De Schotse partner Creative Carbon Scotland liet ons tijdens de meeting o.a. kennismaken met het adaptatieproject Climate Ready Clyde. Glasgow ligt uitgespreid rond de rivier de Clyde, die als belangrijkste toegang altijd een zeer centrale rol heeft gespeeld voor de stad en haar economie. Maar de ligging aan het water maakt de stad ook kwetsbaar voor klimaatverandering, vooral voor wateroverlast en extreme weersomstandigheden zoals sneeuwstormen. De Schotse adaptatiepartner Sniffer – die zichzelf ‘kennismakelaars voor een veerkrachtig Schotland noemen – werkt al een hele tijd aan een adaptatieplan voor de ruimere regio rond deze rivier. 

De gastlocatie voor onze meeting was Tramway in het zuiden van Glasgow. In Tramway zette Creative Carbon Scotland de partners van Cultural Adaptations samen aan tafel met overheden en culturele organisaties uit Glasgow – dat ging van Citizen’s Theatre, Screen Scotland, Scottish Music Centre, Glasgow Women’s Library, National Theatre of Scotland tot Imaginate of Celtic Media Festival. Met deze brede groep bespraken we de gevolgen van klimaatadaptatie voor de culturele sector in Glasgow en het ruimere Schotland. We verkenden samen de adaptatiechecklist van Sniffer en de relevantie voor de cultuursector, de zwakke plekken van onze organisaties bij klimaatverandering, de adaptatiestappen die al genomen zijn, de behoeftes aan informatie en tools en de kansen die klimaatverandering ook met zich meebrengt.

Tijdens de tweedaagse werd ook uitgebreid de tijd genomen om in het embedded artist project te duiken. Zo vroeg in het verloop van Cultural Adaptations waren de meeste partners nog bezig met de opstart ervan en de voorbereidende gesprekken. Tijdens deze meeting bespraken we verwachtingen, valkuilen, begeleiding en coaching van zowel de adaptatiepartner als de kunstenaar, de focus op het procesmatige en niet op een artistiek eindproduct, etc.

Een uitgebreid verslag van de tweedaagse Transnational Meeting vind je hier.