Nieuwe wetgeving cateringmateriaal

April 29, 2019

Weer een grote stap vooruit: vanaf 2020 worden wegwerpbekers, blikjes en PET-flesjes verboden op alle evenementen – van schoolfeesten tot grote festivals - tenzij men voor 90% alle wegwerp inzamelt. 

Frisdrank zal aangekocht moeten worden in glazen retourflessen of getapt worden via een postmixsysteem en aan de consument geserveerd worden in herbruikbare bekers. Hetzelfde geldt voor bieren die uit vaten of glazen retourflessen worden getapt en geschonken. Kiest een organisator er toch voor om wegwerprecipiënten aan te bieden, dan moet hij die materialenstroom voor 90 procent (en vanaf 2022 voor 95 procent) opnieuw inzamelen – de bewijslast ligt bij de organisator. Jarenlange ervaring en projecten hebben aangetoond dat frontstage sorteerbakken niet helpen. Inzameling kan bijvoorbeeld wel slagen door te werken met een retoursysteem om de stroom backstage zuiver terug te krijgen.

Op vrijdag 22 maart 2019 keurde de Vlaamse Regering deze nieuwe regelgeving goed voor de preventie van afvalstoffen en het ontmoedigen van het gebruik van wegwerpartikelen voor catering. Die regelgeving zal ook van toepassing zijn op evenementen die georganiseerd worden door overheden en gemeenten.

Meer info vind je op de website van OVAM.