2084 - De toekomst is hoopvol

2084 - De toekomst is hoopvol biedt een artistiek antwoord op een pessimistisch maatschappijbeeld. Het is een stimulans voor het creëren van positieve toekomstverhalen.

Tien literaire auteurs uit Vlaanderen en Nederland schrijven een hoopvol kort verhaal over de toekomst: Ish Ait Hamou, Simone Atangana Bekono, Rebekka de Wit, Arnon Grunberg, Auke Hulst, Jens Meijen, Jeroen Olyslaegers, Lize Spit, Fiep van Bodegom en Annelies Verbeke. In ontwrichtende tijden waarin apocalyptische geluiden domineren, zijn positieve klanken revolutionair. Ze zaaien hoop, en hoop geeft kracht om te veranderen.

Publicatie

De verhalen worden gebundeld in de publicatie Over over morgen - Andere verhalen over de toekomst die uitkomt in september 2021, uitgegeven door Vrijdag. In het najaar zullen er twee presentatiemomenten plaatsvinden, bij deBuren en De Krook, in aanwezigheid van enkele auteurs.

Via deze link kan je de publicatie nu al bestellen.

(cover: Mario Debaene)

Inspiratie

De tien schrijvers startten hun schrijfproces met een Inspiratiedag die georganiseerd werd door de partners. Deze Inspiratiedag bestond uit drie toespraken en een uitwisseling met de auteurs. Via onderstaande links kan je de lezingen ook bekijken.

- Prof. Erik Paredis (Centrum voor Duurzame Ontwikkeling) schetst zowel een aantal verontrustende tendensen als enkele hoopvolle ontwikkelingen.

- Prof. Stef Craps (Engelse letterkunde) geeft een overzicht van de Engelstalige klimaatfictie.

- Psychologe Maaike Verstraete spreekt over de positivologie en je beste toekomstige zelf.

Meer lezen? Voor de Inspiratiedag stelde De Krook samen met de partners een online leesdossier samen.

Dit is een project van Greentrack Gent in samenwerking met Bibliotheek De Krook, deBuren, de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren, Pulse Transitienetwerk Cultuur, Jeugd, Media, Uitgeverij Vrijdag en de Vakgroep Letterkunde en het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Gent. 2084 - De toekomst is hoopvol krijgt financiële steun van de Vlaamse Overheid.