Rapport nulmeting: uitstoot cultuur in Vlaanderen gelijk aan 17.391 koeien

June 19, 2017

In opdracht van minister Sven Gatz maakte Greentrack Gent een berekening van de CO2-uitstoot voor de infrastructuur voor de Vlaamse jeugd- en cultuursector. 100 organisaties werden ondervraagd naar hun energieverbruik.

Eind 2016 namen 100 cultuur- en jeugdorganisaties deel aan deze nulmeting. Op basis van die bevraging en via extrapolatie is de conclusie dat de uitstoot neerkomt op 40.000 ton voor Cultuur en 20.000 voor Jeugd (energieverbruikscijfers voor 2015). Dat komt neer op de uitstoot van 26.086 koeien (of 17.391 koeien voor Cultuur alleen). 
In verhouding met de totale uitstoot in Vlaanderen is dit een beperkt aandeel, toch zijn er mogelijkheden om dit aandeel verder te laten zakken door verder te investeren in de energiezuinigheid van de gebouwen en het bewustzijn van de gebruikers.

De resultaten van het rapport waren al langer bekend, maar pas vorige week kregen we goedkeuring om ze vrij te geven. Tegelijkertijd werd ook bekendgemaakt dat er via FoCI klimaatmiddelen zullen vrijgemaakt worden voor duurzame infrastructuuringrepen bij culturele organisaties.

Het volledige rapport voor Cultuur én Jeugd kan je hier nalezen.

We maakten ook enkele samenvattingen met de belangrijkste conclusies en vaststellingen.
Samenvatting Cultuur
* Samenvatting Cultuur en Jeugd


Voor meer informatie kan je Steven Vromman contacteren: steven@lowimpactman.be.