Nieuws & Activiteiten
De Berchemse vzw Ecofest nieuwe trekker van Greentrack Antwerpen
In januari 2020 moest Prospekta haar rol als trekker van Greentrack Antwerpen beëindigen. Na dit nieuws besluit Ecofest samen met enkele culturele organisaties een doorstart te organiseren. Het is namelijk belangrijk dat een waardevol netwerk als deze haar kracht kan blijven uitoefenen.
Prospekta sluit de boeken
Beste Greentracker,
Prospekta heeft 24 jaar met overtuiging en enthousiasme mensen toegeleid naar cultuur.
Vlaanderen heeft in december jl. beslist om na de transitiejaren 2018 en 2019 (gelabelde provinciale middelen die we nog 2 jaar via Vlaanderen kregen) de werking van Prospekta niet te weerhouden. 31 januari e.k. stopt ons verhaal.
Het was een privilege om met u samen te werken. We zijn trots dat we samen met u Greentrack Antwerpen hebben gerealiseerd. Hartelijk dank daarvoor!
Do the locomotion: duurzaam internationaal treinreizen
Internationaal werken als kunstenaar of culturele professional en niet vliegen? Hoe doe je dat? Kunstenpunt verzamelde enkele tips op hun website.
Van visnet tot drankjetons
De nieuwe drankjetons van KAVKA zijn niet alleen groen van kleur, ze zijn ook duurzaam gemaakt.
Realiseer mét steun een klimaatrobuust dak
Heb je een Antwerps dak van minstens 100m²? Heb je plannen om dit te vernieuwen en sta je open voor een duurzaam experiment? Neem dan deel aan de projectoproep voor klimaatrobuuste daken.
Groepsaankoop energie voor culturele organisaties
De Provincie Antwerpen organiseert een groepsaankoop groene stroom en gas voor KMO’s en verenigingen. Geïnteresseerd? Schrijf je dan voor 09 oktober gratis en vrijblijvend in en bespaar op je energiefactuur.
Op bezoek bij Museum Plantin-Moretus
De medewerkers van Museum Plantin-Moretus werken al jaren rond duurzaamheid. Het is verankerd in hun werking, opgenomen in de missie & beleidsplannen en in de communicatie naar het publiek. Recent won het museum een Ultima Cultuurprijs, waarbij ook dit duurzaamheidsbeleid geloofd werd. Tijdens een Greentrack-rondleiding lichtten medewerkers hun duurzame aanpak en visie toe.
Duurzame drukkerijen
Drukkerijen hebben sterk geïnvesteerd in het verduurzamen van hun organisatie en drukproces. Er zijn echter geen officiële criteria vastgesteld waaraan een duurzame drukkerij moet voldoen. Het blijft dus altijd aangewezen om kritisch het gevoerde duurzaamheidsbeleid en het gebruikte label (bijvoorbeeld co²- neutraal) van de ondernemingen na te lezen op hun website of MVO als criterium op te nemen in je bestek.
Wat gebeurt er met je drukwerk? En wie leest jouw mails?
We willen allemaal potentieel publiek informeren & toeleiden naar onze activiteiten. Daarvoor zetten we verschillende communicatiekanalen in. Maar komt onze informatie wel goed terecht? Het zou zonde van tijd & middelen zijn, en het heeft een negatieve milieu-impact. Veel brochures of een enorm adresbestand leiden niet per se tot het gewenste resultaat.
Schrijf je uit
We krijgen via onze mailbox een stroom van informatie over ons die we vaak niet verwerkt krijgen. Je staat op maillijsten waar je ooit voor intekende en je verwijdert ’s morgens in bulk alle nieuwsbrieven die je toch nooit leest. Wees je bewust van je digitale impact en schrijf je gewoon uit.
Maak je intenties en inspanningen zichtbaar
Daden zeggen meer dan woorden, en aan duurzaamheid werken moet je vooral doen. Maar tonen waar je belang aan hecht is belangrijk als signaal. Zo verspreid je mee de boodschap dat we nú actie moeten ondernemen, en dat iedereen daarin een rol kan spelen. Jullie engagement moet dus terug te vinden zijn, en de eigen website is daar een handig kanaal voor.
Monsanto®: A Photographic Investigation – Mathieu Asselin
In het Fotomuseum loopt van 09.03.2018 tot 10.06.2018 de geëngageerde tentoonstelling over de multinational Monsanto®. Deze multinational zorgt al jaren voor controverse. Vandaag is het biotechnologiebedrijf vooral bekend als marktleider van genetisch gemanipuleerde zaden en de veelbesproken onkruidverdelgerRoundup.
Verzeker je water
Watersnood in Kaapstad en experimenten met sponssteden in China. Maar ook bij ons wordt de klimaatverandering voelbaar en neemt de kans op extreme droogte en overvloedige regenval toe. Greentrackorganisaties spelen hier op in. Zo spoelt TRIX de toiletten door met regenwater, plaatste Walpurgis een regenton en beschikt Museum Plantin-Moretus over een groendak.
Textiel recyclen, hoe doe je dat?
Antwerpenaren gooien jaarlijks zo’n 4.000.000 kg textiel weg. Slechts een derde hiervan wordt apart ingezameld en verwerkt, de rest belandt bij het vuilnis en wordt verbrand. Greentrack Antwerpen nodigde de Kringwinkel uit om een toelichting te geven over De Collectie, een initiatief dat probeert om hierop een gepast antwoord te geven.
Greentrack ondertekent Statiegeldalliantie
Samen met 200 Vlaamse en Nederlandse organisaties, bedrijven en lokale overheden vraagt Greentrack om de invoer van statiegeld op blikjes en plastic flessen.
Ambitienota cultuur & duurzaamheid
Kringwinkel Antwerpen, de partner voor creatieve grondstoffen
Kringwinkel Antwerpen zoekt continu naar manieren om ingezamelde goederen langer in de materialenkringloop te houden en zo de afvalberg te verkleinen. Culturele organisaties gaan vaak met recuperatiemateriaal aan de slag. De perfect match!
Financieren van energiebesparende maatregelen
Je wilt je energieverbruik verminderen maar weet niet hoe of je hebt een verlanglijstje van energiebesparende ingrepen maar weet niet hoe dit te financieren? Misschien dat de energielening van de stad Antwerpen of de bovenlokale investeringssubsidie van Vlaanderen (FoCi) je wel op weg helpen.
Rapport nulmeting: uitstoot cultuur in Vlaanderen gelijk aan 17.391 koeien
In opdracht van minister Sven Gatz maakte Greentrack Gent een berekening van de CO2-uitstoot voor de infrastructuur voor de Vlaamse jeugd- en cultuursector. 100 organisaties werden ondervraagd naar hun energieverbruik.
Cultuurzaam.be bundelt tools & info
De website Cultuurzaam.be verzamelt een reeks ‘tools’ of instrumenten die organisaties en professionals uit de cultuur-, jeugd- en mediasector kunnen gebruiken om systematisch hun energieverbruik en CO2-uitstoot te verlagen.
M HKA ondersteunt Geveltuinproject: Wilder is beter!
Natuurpunt Antwerpen organiseert een grote Geveltuinactie met inheemse planten in de Antwerpse binnenstad. De voorbeeldpakketten zijn te bezichtigen aan de gevel van het M HKA.
Nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen
De Verenigde Naties formuleerde nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) die tegen 2030 bereikt moeten worden. Deze treden in werking vanaf 1 januari 2016. Ook Vlaanderen ondertekende deze doelstellingen.
Werelderfgoed met tochthonden
Hoe verminder je het energieverbruik in een historisch monument? Museum Plantin-Moretus gaat op zoek naar eenvoudige huis-, tuin en keukenoplossingen.
Ecologisch schoonmaken, hoe begin je eraan?
In de 'Handleiding ecologisch schoonmaken' vind je meer informatie over dosering, waterverbruik, kwaliteitslabels en de verschillende beschikbare merken.
Duurzaamheid moet beleidsthema zijn voor de cultuursector
Wat is de rol van cultuur in duurzame ontwikkeling? Deze vraag legde MVO Vlaanderen voor aan 5 Vlaamse cultuurspelers. Orphee Mariën, coördinator van Greentrack Antwerpen was één van hen.
Wat als je 40 dagen zonder vlees en vis door het leven gaat?
9 Greentrack-organisaties bespaarden maar liefst 14.635 m² op hun ecologische voetafdruk.
2 op 3 verplaatsingen naar cultuur in Antwerpen zijn duurzaam
Dat blijkt uit onderzoek naar het verplaatsingsgedrag van de culturele bezoekers.
Fietsen zit in de lift
Het Toneelhuis ging op zoek naar een nieuwe fietsenstalling voor haar personeel.