Monsanto®: A Photographic Investigation – Mathieu Asselin

March 29, 2018

In het Fotomuseum loopt van 09.03.2018 tot 10.06.2018 de geëngageerde tentoonstelling over de multinational Monsanto®. Deze multinational zorgt al jaren voor controverse. Vandaag is het biotechnologiebedrijf vooral bekend als marktleider van genetisch gemanipuleerde zaden en de veelbesproken onkruidverdelgerRoundup.

 

Mathieu Asselin (FR, °1973) onderzoekt al meer dan vijf jaar de gevolgen van Monsanto’s® activiteiten op bevolking en landschap. Hij fotografeert dumpsites in de Verenigde Staten, portretteert Vietnamese en Amerikaanse slachtoffers van het ontbladeringsmiddel Agent Orange en brengt lobbypraktijken aan het licht. Aan de hand van foto’s, advertenties, nieuwsberichten en vele andere bronnen schept Asselin een genuanceerd en helder beeld van de geschiedenis van het bedrijf, in de hoop een idee te krijgen van wat we in de toekomst nog mogen verwachten.

In 2017 werd de overname van Monsanto® door het Duitse chemiebedrijf Bayer aangekondigd. Tot op heden heeft de Europese Commissie deze overname nog niet goedgekeurd. Milieuorganisaties, wetenschappers en mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor de verregaande gevolgen van deze monsterfusie voor de landbouw in de wereld, want “wie het voedsel controleert, controleert de mensen” (Henry Kissinger).

De publicatie Monsanto®: A Photographic Investigation (Actes Sud/Kehrer Verlag) werd vorig jaar bekroond met de Aperture First PhotoBook Award en is genomineerd voor de prestigieuze Deutsche Börse Photography Prize 2018. 

Bezoek deze tentoonstelling!

Toelichting bij de foto:

Thuy’Linh, 21 jaar. Agent Orange-slachtoffer van de derde generatie met genetische misvorming, geboren zonder armen. Twee jaar geleden voltooide Thuy’Linh haar middelbare school. Ze dient een studieaanvraag in bij vele universiteiten maar die nemen haar niet aan door haar handicap. Haar moeder vindt uiteindelijk een school die bereid is haar toe te laten. Een paar maanden geleden maakt Thuy’Linh haar opleiding design af. Momenteel is ze op zoek naar een geschikte job. Van haar drie tot achttien jaar verblijft Thuy’Linh in de Tû Dû kraamkliniek.
Ho Chi Minh City, Vietnam, 2015. © Mathieu Asselin.