Werelderfgoed met tochthonden

Energie
Gebouwen
November 01, 2015

Hoe verminder je het energieverbruik in een historisch monument? Museum Plantin-Moretus gaat op zoek naar eenvoudige huis-, tuin en keukenoplossingen.

Op de Unescolijst van het Werelderfgoed staat één museum: het Antwerpse Museum Plantin-Moretus. Het omvat een prestigieuze patriciërswoning en de enige nog ingerichte drukkerij-uitgeverij uit de 16de eeuw. Het museum heeft een geschiedenis van meer dan 125 jaar. Met deze erkenning neemt het Museum Plantin-Moretus dezelfde rang in als de Piramiden in Egypte, het Paleis van Versailles, de Akropolis te Athene …

Zo'n beschermd monument aanpassen aan de huidige energienormen is quasi onmogelijk. En van isolatiewaarden, dubbele beglazing en passiefbouw lagen architecten in de 16de of 17de eeuw niet wakker. In de winter stroomt de koude binnen langs de kieren en spleten van de glas-in-loodramen. Rolkraagtruien en sjaals zijn dan ook goed ingebed bij de medewerkers van het museum.

Tijd voor verandering. Met beperkte budgetten werd gezocht naar duurzame oplossingen met respect voor het gebouw en het personeel. Sommige oplossingen bleken verrassend eenvoudig. In alle kantoren komen er tochtrollen voor de ramen. De deur naar het depot in de keldervertrekken krijgt een gordijn en tochtstrippen dichten de spleten in het gebrekkige schrijnwerk van de ramen. De oude brievenbus is dichtgeplakt tegen de koude en ongewenste post.

In de publieke ruimten volgen kleine ingrepen die het historische karakter niet verstoren. Lange gordijnen hangen niet meer tot over de radiatoren en in de winter sluit de buitendeur die rechtstreeks uitgeeft op de museumzalen. Hierdoor maakt het publiek een kleine omweg, maar laat het wel de koude buiten. De altijd brandende hoofdradiator wordt verplaatst van de inkom naar een meer centrale plek in het gebouw. De grootste reductie wordt verwezenlijkt door de algemene temperatuur in het museum een graad lager te zetten. Dit levert niet alleen een vermindering van de kostprijs van de verwarming op, maar ook het elektriciteitsverbruik daalt, omdat de luchtbevochtigers minder hard werken. Daarnaast zal de stad Antwerpen de zolderverdiepingen van het museum isoleren.

Het museum kan nooit veranderen in een passiefhuis, maar gewone huis-, tuin- en keukentips werken ook in een beschermd monument. 

Meer informatie over het museum en haar pracht vind je hier.