Verzeker je water

water
March 04, 2018

Watersnood in Kaapstad en experimenten met sponssteden in China. Maar ook bij ons wordt de klimaatverandering voelbaar en neemt de kans op extreme droogte en overvloedige regenval toe. Greentrackorganisaties spelen hier op in. Zo spoelt TRIX de toiletten door met regenwater, plaatste Walpurgis een regenton en beschikt Museum Plantin-Moretus over een groendak.

Greentrack Antwerpen maakte een overzicht van de wateruitdaging waar we voor staan én de acties die culturele organisaties kunnen nemen.

Lees hier alvast 5 tips:

- Meet maandelijks je waterverbruik, zo kan je sneller ingrijpen en je verbruik beter interpreteren. Je kan je verbruik via Greentrack Antwerpen vergelijken met dat van andere organisaties.

- Plaats de juiste kraan: in toiletten plaats je best kranen met sensoren of zelfsluitende kranen. In douches heeft een mengkraan de voorkeur. In de keuken is een traditionele draaikraan aan te raden.

- Kies voor milieuvriendelijke producten en doseer correct. Elk schoonmaakmiddel is milieubelastend maar de mate waarin ze verontreinigen verschilt. Bij schoonmaak is een foute dosering het grootste probleem. Gemiddeld wordt er hiervan 40% afgeweken. Zorg voor goede richtlijn en signalisatie bij je producten. Poetsen met bacteriën of een doseringssysteem aangesloten op de waterleiding kan hierop een oplossing bieden.

- Vergroen je omgeving met een groendak, een geveltuin, een onverharde binnentuin of kleine vijver. Het schept een aangenaam werkklimaat en het voorkomt overbelasting van de riolering.

- Vang hemelwater op met een regenwaterput of regenton. Je kan dit water gebruiken om te poetsen, planten te bewateren en toiletten door te spoelen. Ook langs de straatzijde kan je een gevelton  plaatsen.

Lees hier het volledige document