1 op 3 verplaatsingen naar cultuur in Kortrijk zijn duurzaam

June 01, 2017

Uit onderzoek dat afgelopen maanden plaatsvond bij cultuurhuizen van Greentrack in Kortrijk, blijkt dat 1 op 3 zich duurzaam verplaatst. Onder de noemer ‘duurzaam’ vallen alle verplaatsingen te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. 

Van iedereen die met de wagen kwam, zat 25 % alleen. De anderen carpoolden dus. 41 % van de autogebruikers geeft aan dat ze niet te overhalen zijn om de wagen thuis te laten. Voornamelijk bezoekers jonger dan 25 jaar vinden alternatieven. Zo was slechts 21 % van alle gebruikers van het openbaar vervoer ouder dan 25. 

Bijna 35 % van alle cultuurbezoekers vindt Stad Kortrijk fietsvriendelijk. 30 % vindt de stad zowel fiets- als autovriendelijk, 17 % uitsluitend autovriendelijk. Bijna één op vijf vindt dat Kortrijk niet goed scoort op beide vlakken. Van alle voetgangers en fietsers, vindt meer dan de helft de stad uitsluitend fietsvriendelijk.     

Dit onderzoek is geïnspireerd op een eerder gevoerde mobiliteitsbevraging die plaatsvond in Antwerpen (2014). Daaruit bleek dat in Antwerpen 2 op 3 van de bezoekers zich duurzaam verplaatst. Al bleek de helft van die duurzame verplaatsingen met de tram, iets waarvan we in Kortrijk enkel kunnen dromen.   Voor meer informatie over het onderzoek en de resultaten, kunt u terecht bij Jeroen Debonnet (debonnet.jeroen@gmail.com) of Gerda Flo (gerda.flo@kortrijk.be)