Europa financiert duurzame ontwikkeling in muziekcentra in België en Frankrijk

DEMO
De Kreun
April 26, 2016

De Europese Unie gaat duurzame ontwikkeling ondersteunen in elf concertzalen en festivalsites verspreid over West-Vlaanderen, Henegouwen en Noord-Frankrijk. Onder andere het festival Dour, muziekclub 4AD uit Diksmuide en concertzaal De Kreun uit Kortrijk zullen van de steun kunnen gebruik maken.

Concreet financiert de Europese Unie het DEMO-project (Duurzaamheid en Ecologie in de Muzieksector en haar Organisaties), dat duurzame ontwikkeling in de muzieksector wil promoten. Bedoeling is dat de elf deelnemende concertzalen en festivals onderling ideeën kunnen uitwisselen en samen tot nieuwe modellen voor duurzame ontwikkeling in de muzieksector komen.

"DEMO steunt op twee poten", zegt Tom Vangheluwe van de Kortrijkse concertzaal De Kreun, een van de elf deelnemende partners. "Ten eerste gaat het om een sensibiliseringscampagne: we willen mensen aanzetten op een duurzame manier naar de concertzaal te komen, bijvoorbeeld met de fiets. Daarnaast gebeuren er ook aanpassingen aan de concertzalen zelf." Voor De Kreun gaat dat om eerder kleine dingen, vertelt Vangheluwe: "Zo zijn we van plan om nieuwe waterkranen te installeren, om ons waterverbruik te beperken".

Een grote meerwaarde

Bij muziekclub 4AD vinden ze de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen met verschillende binnen- en buitenlandse partners "een grote meerwaarde". "We hebben zelf wel wat ervaring met duurzame projecten, en die kunnen we nu samenbrengen met de expertise van grotere en meer ervaren partners", aldus Marjan Dewulf van 4AD. "Concreet willen we bij 4AD experimenteren met isolatie, alternatieve energie en mobiliteit, maar we gaan verder dan enkel het ecologische. Een maatschappelijk divers publiek en een vlotte toegankelijkheid voor andersvaliden staan ook bovenaan op de agenda", klinkt het.

DEMO is een project van Interreg France-Wallonie-Vlaanderen, dat de samenwerking tussen Noord-Frankrijk, West-Vlaanderen en Henegouwen wil stimuleren. De Europese financiering gebeurt via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).