Zeg nee tegen voedselverspilling, ook in uw bedrijf! Het ecoteam van AEIDL geeft enkele nuttige tips

March 16, 2020

De Association Européenne pour l’Information sur le Développement Local (AEIDL), die in december 2018 het Label Ecodynamische Onderneming met drie sterren kreeg, geeft enkele eenvoudige regels die zij dagelijks proberen toe te passen.

De Association Européenne pour l’Information sur le Développement Local (AEIDL), die in december 2018 het Label Ecodynamische Onderneming met drie sterren kreeg, geeft enkele eenvoudige regels die zij dagelijks proberen toe te passen.

Wist u dat Brusselse bedrijven bijna 10.000 ton voedsel per jaar verspillen, het gewicht van de Eiffeltoren?

Om dit te voorkomen, geven ze hier enkele eenvoudige regels die voor iedereen van toepassing zijnbij het organiseren van evenementen.

Basisprincipes voor duurzamere evenementen

In het kader van zijn milieubeheer besloot het Ecoteam van AEIDL om precieze regels te ontwikkelen die iedereen moet toepassen bij de organisatie van evenementen. Er kwam een procedure met een groot aantal criteria die duurzamere evenementen moeten garanderen.

  • De keuze van de locatie en de infrastructuur moet de deelnemers de mogelijkheid bieden om met het openbaar vervoer of de fiets te komen.
  • Documenten worden zo weinig mogelijk geprint en plastic verpakkingen vermeden.
  • De herkomst en het soort voeding van de buffetten moeten het milieu respecteren (lokale en biologische producten, fair trade) en de partners van het evenement moeten eveneens duurzame aspecten integreren in hun producten en diensten.

Maatregelen om voedselverspilling tegen te gaan

Bij de voedselverspilling ligt de nadruk op preventie. De aanbevelingen van het Ecoteam zijn simpel:

  • Stuur 5 à 10 dagen voor het evenement een herinnering en vermeld daarin expliciet dat de deelnemers hun aanwezigheid moeten bevestigen om voedselverspilling te vermijden.
  • Kies voor een buffetformule waardoor geen resten achterblijven op borden.
  • Bestel voor iets minder dan het verwachte aantal deelnemers.

Zijn er toch overschotten, dan krijgt de catering door dat zij hun hoeveelheden moeten aanpassen, zodat het de volgende keer beter is! En de resten worden zo snel mogelijk verwerkt, liefst dezelfde dag nog. Collega’s worden op de hoogte gebracht en bedienen zich op het moment zelf, ze nemen de overschotten mee naar huis in potten die ze daarvoor speciaal hebben meegebracht of ze zetten die in de solidaire frigo van de wijk, een burgerinitiatief dat iedereen de mogelijkheid biedt om onverkochte waren of verse voedingsresten te recupereren. Er zijn er 7 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en er komen er nog meer bij, kent u die al?

Wilt u nog andere goede praktijken ontdekken van de organisaties met het Label Ecodynamische Onderneming? Kijk op www.ecodyn.brussels en sluit u aan bij het netwerk #ecodyn !

Voor meer informatie over duurzame voeding: