Textiel recyclen, hoe doe je dat?

textiel
February 22, 2018

Antwerpenaren gooien jaarlijks zo’n 4.000.000 kg textiel weg. Slechts een derde hiervan wordt apart ingezameld en verwerkt, de rest belandt bij het vuilnis en wordt verbrand. Greentrack Antwerpen nodigde de Kringwinkel uit om een toelichting te geven over De Collectie, een initiatief dat probeert om hierop een gepast antwoord te geven.

De Collectie zamelt textiel, kleding en schoenen in aan huis of via verschillende brengpunten in de stad Antwerpen. Het is een antwoord op de overlast die de wildgroei aan kledingcontainers veroorzaakte. Het sluikstorten was niet alleen een doorn in het oog, het zorgde er ook voor dat verschillende materialen onbruikbaar werden. Daarnaast is het vaak ook niet duidelijk welke organisatie er voor de containers verantwoordelijk is en wat er met de kleding en opbrengsten gebeurd.

Het samenwerkingsverband van de stad Antwerpen met vijf Antwerpse non-profitorganisaties laat de containers uit het straatbeeld verdwijnen en zamelt kleding gecontroleerd in. Zo wordt verlies vermeden, lokaal hergebruik en sociale economie gestimuleerd. De hele opbrengst gaat naar goede doelen.

 

Een goed initiatief?

Ja want,

- er wordt meer kleding ingezameld dan voordien. In 2017 werd er zo 1.776.000 kg  opgehaald. Dat is een stijging van 10% ten opzicht van 2016.

- de bijkomende inzamelpunten van de kringwinkel leiden tot extra banen binnen de sociale economie en de opbrengst van al de partners gaat gegarandeerd naar goede doelen.

- het hergebruik van kleding neemt toe en de kringwinkel onderzoekt wat ze met de reststromen kan doen.

MAAR

- het hoogwaardig recyclen, upcyclen of oogsten van grondstoffen wordt niet als uitgangspunt genomen. De Kringwinkel levert hier en daar wel materialen aan een project of sorteert jeans uit maar er is geen overkoepelende visie of aanpak tussen de verschillende partners. Er gebeuren geen herstellingen en grondstoffen gaan nog steeds verloren.

- het lokale aspect blijft nog steeds beperkt. De kringwinkel zet erg in op lokaal sorteren en slaagt erin om ongeveer 50% van de ingezamelde goederen lokaal te hergebruiken maar het merendeel van de ingezamelde goederen worden nog steeds gesorteerd en hergebruikt in het buitenland.

- de wegwerpcultuur in de mode wordt niet aangepakt. Volgens de cijfers van de stad Antwerpen ligt er een jaarlijks potentieel van 4.000.000 kg textiel op te halen in Antwerpen. Dat is waanzinnig veel. Het hele initiatief en bijhorende campagne spoort niet aan om bewuster aan te kopen of minder weg te gooien.

- er wordt slecht een derde van het beschikbare materiaal opgehaald. 65% van het in onbruik geraakte textiel belandt nog steeds bij het vuilnis en wordt verbrand. Mensen zijn zich nog niet bewust van het belang van gescheiden inzameling van textiel.

 

Wat kan je doen?

· Inventariseer je bedrijfstextiel: theaterdoeken, tapijten, werkkleding (t- shirts vrijwilligers en suppoosten), kostuums, gordijnen, tafelkleden, kussens en bekijk of hier recuperatie mogelijk is. Zo vermaakte Museum Plantin-Moretus haar gordijnen tot schorten.

· Deel je ongebruikte textiel of leen het uit. Bij Walpurgis mogen jonge makers steeds in de kostuums neuzen om ze te gebruiken.

· Ga zo veel mogelijk aan de slag met tweedehands materiaal. Als je nieuwe dingen aankoopt verkies dan bamboe, hennep of bio-katoen met Oeko-tex of GOTS label. Prospekta overtuigde haar sponsor om de meerkost voor de bio-katoen t-shirts voor haar vrijwilligers te betalen. Daarnaast werkt ze verschillende jaren met hetzelfde logo voor de Cultuurmarkt zodat de shirts tijdloos zijn.

· Werk zo veel mogelijk met zuivere materialen en denk vooraf na over het einde van de levenscyclus van je ontwerp. Zorg er ervoor dat je materialen zo goed mogelijk weer gescheiden kunnen worden.

Meer lezen?

Klik hier voor het volledige verslag van de bijeenkomst Duurzaam textiel en kostuumontwerp.