Nieuws & Activiteiten

beleid
afval
February 13, 2018

Greentrack ondertekent Statiegeldalliantie

Samen met 200 Vlaamse en Nederlandse organisaties, bedrijven en lokale overheden vraagt Greentrack om de invoer van statiegeld op blikjes en plastic flessen.

stad Antwerpen
beleid
January 11, 2018

Ambitienota cultuur & duurzaamheid

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2018 schreven de leden van Greentrack Antwerpen een ambitienota over cultuur & duurzaamheid. Ze bezorgde deze aan alle politieke fracties als inspiratie bij de opmaak van de partijprogramma's.

materiaal
October 23, 2017

Kringwinkel Antwerpen, de partner voor creatieve grondstoffen

Kringwinkel Antwerpen zoekt continu naar manieren om ingezamelde goederen langer in de materialenkringloop te houden en zo de afvalberg te verkleinen. Culturele organisaties gaan vaak met recuperatiemateriaal aan de slag. De perfect match!

stad Antwerpen
financiën
October 16, 2017

Financieren van energiebesparende maatregelen

Je wilt je energieverbruik verminderen maar weet niet hoe of je hebt een verlanglijstje van energiebesparende ingrepen maar weet niet hoe dit te financieren? Misschien dat de energielening van de stad Antwerpen of de bovenlokale investeringssubsidie van Vlaanderen (FoCi) je wel op weg helpen.

October 09, 2017

PULSE TREFDAG 2017 – HOOGTIJ/D

Op 24 oktober organiseert Pulse Transitienetwerk Cultuur de trefdag Hoogtij/d in De Roma. Een dag van uitwisseling en inspiratie, voor mensen uit cultuur, jeugd en media die van duurzaamheid een rode draad willen maken in hun handelen.

Energie
Gebouwen
October 09, 2017

Groepsaankoop energie voor culturele organisaties

De Provincie Antwerpen organiseert een groepsaankoop groene stroom en gas voor KMO’s en verenigingen. Geïnteresseerd? Schrijf je dan voor 25 oktober gratis en vrijblijvend in en bespaar op je energiefactuur.

Energie
October 05, 2017

Rapport nulmeting: uitstoot cultuur in Vlaanderen gelijk aan 17.391 koeien

In opdracht van minister Sven Gatz maakte Greentrack Gent een berekening van de CO2-uitstoot voor de infrastructuur voor de Vlaamse jeugd- en cultuursector. 100 organisaties werden ondervraagd naar hun energieverbruik.

Toolkit
January 04, 2017

Cultuurzaam.be bundelt tools & info

De website Cultuurzaam.be  verzamelt een reeks ‘tools’ of instrumenten die organisaties en professionals uit de cultuur-, jeugd- en mediasector kunnen gebruiken om systematisch hun energieverbruik en CO2-uitstoot te verlagen.

Deeleconomie
September 01, 2016

Antwerpse deeleconomie in kaart

Welke deelinitiatieven zijn er actief in Antwerpen? Stadslab2050 bracht ze in kaart.

Groen in de stad
August 28, 2016

M HKA ondersteunt Geveltuinproject: Wilder is beter!

Natuurpunt Antwerpen organiseert een grote Geveltuinactie met inheemse planten in de Antwerpse binnenstad. De voorbeeldpakketten zijn te bezichtigen aan de gevel van het M HKA.

SDG
November 18, 2015

Nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen

De Verenigde Naties formuleerde nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) die tegen 2030 bereikt moeten worden. Deze treden in werking vanaf 1 januari 2016. Ook Vlaanderen ondertekende deze doelstellingen.

Energie
Gebouwen
November 01, 2015

Werelderfgoed met tochthonden

Hoe verminder je het energieverbruik in een historisch monument? Museum Plantin-Moretus gaat op zoek naar eenvoudige huis-, tuin en keukenoplossingen.

Onderhoud
May 20, 2015

Ecologisch schoonmaken, hoe begin je eraan?

In de 'Handleiding ecologisch schoonmaken' vind je meer informatie over dosering, waterverbruik, kwaliteitslabels en de verschillende beschikbare merken.

beleid
April 15, 2015

Duurzaamheid moet beleidsthema zijn voor de cultuursector

Wat is de rol van cultuur in duurzame ontwikkeling? Deze vraag legde MVO Vlaanderen voor aan 5 Vlaamse cultuurspelers. Orphee Mariën, coördinator van Greentrack Antwerpen was één van hen. 

voeding
April 02, 2015

Wat als je 40 dagen zonder vlees en vis door het leven gaat?

9 Greentrack-organisaties bespaarden maar liefst 14.635 m² op hun ecologische voetafdruk.

mobiliteit
February 16, 2015

2 op 3 verplaatsingen naar cultuur in Antwerpen zijn duurzaam

Dat blijkt uit onderzoek naar het verplaatsingsgedrag van de culturele bezoekers.

mobiliteit
March 14, 2014

Fietsen zit in de lift

Het Toneelhuis ging op zoek naar een nieuwe fietsenstalling voor haar personeel.